…megunhatatlan Balaton.

Nem vagyok a strandon fekvős nyaralás híve, inkább az aktív pihenést részesítem előnyben. Természetesen a fürdőzés sem maradhat el, ha a magyar tengernél járok, viszont a túrázás, a biciklizés, az autós kirándulás is hozzátartozik nekem az balatoni élményhez.

Salföldtől nem messze az erdőben bújik meg egy kolostorrom. A pálosok építették a XIII. században. A török időkben elpusztult, de a romok ma szépen felújítva várják a látogatót.

Balatongyörök, Szépkilátó – az egyik legszebb vízparti panoráma.

Balatonedericsen a főút mellett áll egy kastély. Csak a tornya látszik a fák között, de kis ösvényen megközelíthető. Romos állapotában is szép. A története már kevésbé. Jó pár haláleset tanúi voltak az ódon falak. Állítólag néhai fekete teteje és ablakai miatt kapta a Fekete-kastély nevet, viszont a történetével is rászolgált.

Salföld – bivalyok, takaros porták, igazi vidéki romantika.

Badacsonyörs – Folly Arborétum. Egzotikus fák, szőlőültetvények az Ábrahám-hegyen, csodálatos kilátással, kabócák énekével. Európa egyetlen magánkézben levő arborétuma. A dédapa – aki még szamárháton horta föl a hegyre a tó vizét a fák öntözéséhez – örökségét folytatja a család.

És az utolsó kaland: egy balatoni vihar. Ez már eljövőben ért a Badacsonyból Fonyódra tartó hajó fedélzetén.